top of page

התקפי פאניקה, דיכאון, שיתוק ואפילו אובדנות: משבר האקלים יצר חרדה מסוג חדש שתוקפת בעיקר צעירים

עודכן: 20 במאי 2024


כתבה ב"כלכליסט". במשך יומיים לא הרגשתי טוב, לא היה לי מצב רוח לשום דבר, אבל המשכתי כרגיל. עד שהגיע רגע שבו פשוט ישבתי על השטיח בחדר שלי והבנתי שזה לא רגיל, וזה לא צריך להיות ככה". גילי ברקוביץ', תלמידת תיכון בת 15 מפרדס חנה כרכור, עברה התקף חרדה — דבר לא נדיר בקבוצת הגיל שלה, אלא שהמחולל שלו לא היה אירוע אישי, כי אם משבר האקלים הגלובלי.

"כשאני נתקפת במצבי רוח, אני יכולה לפעמים פשוט להתחיל לבכות ואז להבין שזה זה, שאין לי רצון לעשות שום דבר, לשבת בחדר ולא לעשות כלום", מספרת ברקוביץ'. "אני מנסה לדמיין את העתיד שלי ועובר לי בראש מין מונטאז' של כל מיני אסונות טבע שקורים. זה מכה בי בעוצמות מטורפות, ולא משחרר להרבה זמן. אני רוצה עתיד כמו שלמקבלי ההחלטות יש, וזה נוראי להבין שיכול להיות שלא יהיה לי".

ההורים שלך מודעים למצב?

"כן, והם מנסים להקל עליי כמה שהם יכולים, אבל אי אפשר באמת להקל את זה חוץ מלחכות שזה יעבור".

ברקוביץ' אינה לבד. לפי סקר עדכני שהקיף כעשרת אלפים צעירים בני 16–25 מעשר מדינות ברחבי העולם, ופורסם באחרונה ב"הגרדיאן", ארבעה מתוך עשרה חוששים להביא ילדים לעולם על רקע משבר האקלים, ו־45% מתוכם דיווחו על תחושות מצוקה או חרדה שמשפיעות על תפקודם היומיומי. וייתכן שהמילה "חרדה", שמוכרת כתגובה לאיום שעל פי רוב אינו בעל בסיס מציאותי, אינה ההגדרה הנכונה כאן. מבחינה זאת "דיכאון" או "פחד" הולמות יותר סכנה ממשית, שכבר גבתה חיים ותמשיך לעשות זאת ביתר שאת.

הקיץ האחרון הבהיר מעל לכל ספק: אנו נעים אל עבר קטסטרופה אקלימית שאנחנו מתקשים אפילו לדמיין. ההצפות בגרמניה, השריפות בסיביר וגלי החום החריגים בארצות הברית ובקנדה העניקו לאנושות טעימה, ומדענים צופים כי הרע מכל עוד לפנינו, ויגיע מהר משחשבנו. לפי מאמר שפורסם לפני כשבועיים במגזין "Science", ילדים שנולדו בשנת 2021 יתמודדו במהלך חייהם עם פי שבעה יותר גלי חום, פי שניים יותר שריפות ופי שלושה בצורות מדור הסבים והסבתות שלהם. ואסונות הטבע האלה עתידים גם להכות בעוצמה גדולה יותר מכפי שאנחנו מכירים כיום. "הילדים לא בסדר", צייץ אחד ממחברי המאמר, מדען האקלים הבלגי וים תיארי (Thiery).

תחת האיום הזה, תמימותם של רבים מבני הנוער התחלפה בייאוש, תסכול וחרדה קיומית. הם, ולא המבוגרים שמפקירים אותם לגורלם, אלה שיעבירו את חייהם הבוגרים בעולם מוכה בצורות, פליטים, אסונות טבע, רעב ומלחמות. להמשך הכתבה במוסף כלכליסט : https://newmedia.calcalist.co.il/magazine-07-10-21/m01.html


 
 
 

Comments


פוסטים אחרונים
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Square

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו
לקבלת עדכונים על קורסים וסדנאות לצד תוכן מקצועי וקטעי השראה

תודה! קיבלנו את ההרשמה שלך

טבע ומהות

054-580-9323

  • Whatsapp
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page